De wereldwijde verkoop van smartphones daalde in 2022 met 17 procent op jaarbasis (YoY) voor de periode oktober-december (Q4), zo blijkt uit een nieuw rapport van marktonderzoeksbureau Canalys. De wereldwijde verkoop van smartphones daalde in 2022 met 11 procent als gevolg van het moeilijke macro-economische klimaat. De trends uit het verleden volgend, behaalde Apple in het vierde kwartaal de toppositie en noteerde het hoogste kwartaalmarktaandeel ooit met 25 procent dankzij de robuuste vraag naar de iPhone 14-serie. Samsung kwam op de tweede plaats, gevolgd door de Chinese smartphonemerken Xiaomi, Oppo en Vivo, die de top vijf compleet maakten. Samsung had het grootste aandeel in de wereldwijde verschepingen van smartphones in heel 2022.
Analistenbureau Canalys meldde dinsdag dat de wereldwijde verkoop van smartphones in het vierde kwartaal van vorig jaar met 17 procent j-o-j is gedaald. In het hele jaar daalden de zendingen met 11 procent tot minder dan 1,2 miljard als gevolg van de moeilijke macro-economische omgeving in heel 2022.
Met de lancering van de iPhone 14-serie in september kwam Apple in het vierde kwartaal van 2022 naar voren als de grootste bijdrager aan de wereldwijde smartphonezendingen. Ondanks de afnemende vraag en productieproblemen in Zhengzhou groeide het bedrijf uit Cupertino zijn marktaandeel tot 25 procent van 20 procent in het vierde kwartaal van 2021.
Samsung veroverde de tweede plek met 20 procent marktaandeel, maar kwam als grootste leverancier voor het hele jaar uit de bus met 22 procent marktaandeel, tegen 19 procent een jaar geleden. Apple kwam echter op de tweede plaats met 19 procent marktaandeel.
Uit het rapport van Canalys blijkt dat de Chinese smartphonemakers in de top-vijf lijst niet in staat waren hun markt te laten groeien in het vierde kwartaal. Xiaomi behield zijn derde positie met een marktaandeel van 11 procent in het vierde kwartaal, tegen 13 procent vorig jaar. Het zag zijn aandelen dalen, voornamelijk door de uitdagingen in India. Net als Samsung registreerde ook Oppo een groei van één procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2021 en werd vierde met een marktaandeel van 10 procent, tegen negen procent in hetzelfde kwartaal van vorig jaar. Terwijl Vivo de vijfde positie behield met een marktaandeel van acht procent.
In het hele jaar kreeg Xiaomi 13 procent marktaandeel, terwijl Oppo en Vivo negen procent marktaandeel kregen.
“Smartphoneverkopers hebben het moeilijk gehad in een moeilijke macro-economische omgeving in heel 2022. Het vierde kwartaal markeert de slechtste jaar- en kwartaalprestaties in een decennium”, aldus Canalys Research Analyst Runar Bjørhovde. Hij meende dat in vergelijking met het vierde kwartaal van 2021 de marktprestaties in het vierde kwartaal van 2022 een stijgende vraag en minder aanbodproblemen te zien gaven. Het vakantieverkoopseizoen hielp de voorraadniveaus te verlagen dankzij verbeterde promotionele prikkels.
Het onderzoeksbureau voorspelt dat smartphoneleveranciers 2023 voorzichtig zullen benaderen door prioriteit te geven aan winstgevendheid, kostenbesparingen en het beschermen van marktaandeel. Canalys voorspelt dit jaar een vlakke tot marginale groei voor de smartphonemarkt. “Hoewel de inflatiedruk geleidelijk zal afnemen, zullen de effecten van renteverhogingen, economische vertragingen en een steeds moeilijker wordende arbeidsmarkt het potentieel van de markt beperken”, aldus Canalys Research Analyst Le Xuan Chiew.