Coinbase heeft in Nederland een boete gekregen van 3,5 miljoen dollar (ongeveer 30 crore Rs). De Nederlandse centrale bank heeft de cryptobeurs een juridische kennisgeving gestuurd voor het aanbieden van cryptodiensten in Nederland zonder de vereiste procedures te voltooien, waaronder registratie. In mei 2020 heeft Nederland crypto-gerelateerde bedrijven verplicht zich te registreren als officiële geldtransactiekantoren. Het land wil het misbruik van cryptocurrencies voor het witwassen van geld aan banden leggen.
De boete die De Nederlandsche Bank (DNB) aan Coinbase heeft opgelegd is een inkeping hoger dan het basisbedrag van $2 miljoen (ruwweg Rs. 16 crore) dat volgens de wet kan worden opgelegd. Volgens een rapport van Bitcoin.com is het boetebedrag vastgesteld op basis van de “ernst en mate van verwijtbaarheid van de niet-naleving”.
De Nederlandsche Bank heeft beweerd dat Coinbase bijna twee jaar operationeel was in het land zonder registratie, tussen november 2020 en augustus 2022.
In deze periode was Coinbase volgens de bank niet in staat om details over verdachte transacties aan de autoriteiten te melden. Kwaadwillenden hadden dit venster kunnen uitbuiten om illegale grensoverschrijdende betalingen te faciliteren die onopgemerkt hadden kunnen blijven.
De cryptobeurs kan tot maart beroep aantekenen tegen het besluit van DNB.
In het rapport staat verder dat de exchange zei het niet eens te zijn met de beslissing en een beroep overweegt.
Coinbase verkreeg afgelopen september een operationele registratie in Nederland.
In december zei Coinbase dat het een toename van 66 procent registreerde van verzoeken die het ontving van wetshandhavingsinstanties gedurende het jaar. Deze verzoeken uit Nederland stegen met 163 procent, had Coinbase toen gezegd.
Analysebedrijf Triple-A schat dat Nederland vanaf 2021 meer dan 520.000 cryptobezitters huisvestte.
Te midden van het groeiende aantal cryptobeleggers hanteert de natie een strikte aanpak voor de handhaving van de wet tegen witwassen en terrorismefinanciering.
Coinbase rivaal Binance werd vorig jaar om dezelfde redenen ook geconfronteerd met een soortgelijke boetesituatie in Nederland.