De CEO van Mountain View herinnerde eraan dat het bedrijf verre van afwezig is in de wereld van de kunstmatige intelligentie. Zeven nuttige maar minder flitsende toepassingen herhalen
De vraag komt voortdurend terug, en met toenemende aandrang sinds eind 2022, wanneer er wordt geschreven (of gesproken) over ChatGPT, Stable Diffusion of andere generatieve AI. Het komt terug ondanks het feit dat het antwoord al meerdere malen is gegeven: “Maar wanneer komt Google ermee naar buiten?”. Aldus geschreven, in een sociale Italiaan, onder de Facebook post gewijd aan een van onze recente diepgaande studies over OpenAI (deze).
En het antwoord is nu juist dat Google niet “zelf met een oplossing komt”, deels omdat het er al een heeft (het heet LaMDA en we hebben het hier beschreven) en deels omdat het in veel, heel veel van zijn diensten uitgebreid gebruik maakt van kunstmatige intelligentie. Wij zijn het die het minder of helemaal niet opmerken.
Sundar Pichai’s toespraak voor Davos
Hoe dan ook, Mountain View weet heel goed dat er vraag naar is en dat iedereen op dit gebied iets van hen verwacht: de CEO, Sundar Pichai, heeft al laten doorschemeren dat het bedrijf van plan is om in 2023 “veel dingen” te onthullen op het gebied van AI toegepast op taal. En juist Pichai memoreerde in een toespraak op het Davos Forum de ‘7 manieren waarop Google AI gebruikt om grote maatschappelijke uitdagingen op te lossen’.
Voorspellen van overstromingen
Het eerste punt dat werd aangestipt was iets waar we eind 2021 al over schreven in Italian Tech: “Ons programma voor overstromingsvoorspellingen (Flood Hub genaamd, red.) is actief in tientallen landen, toont voorspellingsinformatie in zoekopdrachten en op Maps, stuurt meldingen naar mobiele apparaten om mensen in gevaar te waarschuwen en presenteert gedetailleerde overstromingskaarten zodat mensen precies kunnen zien wat ze op hun locatie kunnen verwachten.
Brandgrensdetectie
Iets soortgelijks wordt gedaan met branden: “We gebruiken satellietbeelden om AI-modellen te maken die brandgrenzen in real time kunnen detecteren, en die hun locatie tonen in zoekopdrachten (op Google, red.) en op Maps. Vorig jaar hebben we onze modellen toegepast op meer dan 30 branden in de VS en Canada, om bewoners en brandweerlieden te informeren, en we hebben het project onlangs uitgebreid naar Mexico en delen van Australië”.
Prenatale gezondheidsmonitoring
Gezondheid is een ander gebied waarop Google’s AI al enige tijd actief is (hier zijn enkele voorbeelden van meer dan drie jaar geleden): het meest recente nieuws is dat ‘we samenwerken met Northwestern Medicine om kunstmatige intelligentiemodellen te ontwikkelen en te testen waarmee operators met minimale training en in omgevingen met beperkte middelen nauwkeurig potentiële problemen en risico’s (gerelateerd aan bevalling en zwangerschap, red.) kunnen identificeren, zoals de positie van de foetus’.
Het opsporen van genetische variaties die ziekten veroorzaken
Opnieuw in de gezondheidszorg: “Dankzij een partnerschap met PacBio gebruiken onderzoekers onze DeepConsensus-technologie om genetische varianten te identificeren die ziekten veroorzaken”, wat “wetenschappers zal helpen ernstige genetische aandoeningen te ontdekken, zoals een hoog risico op borstkanker of pulmonale arteriële hypertensie”.
Bestrijding van plagen in gewassen
Een ander gevoelig en belangrijk gebied: “We werken samen met InstaDeep en de FAO om sprinkhaneninvasies in Afrika beter op te sporen, zodat bestrijdingsmaatregelen kunnen worden uitgevoerd” en ook “hebben we Wadhwani AI in India ondersteund bij het creëren van een app die helpt bij het identificeren en behandelen van plagen, wat heeft geleid tot een vermindering van 20 procent in het spuiten van pesticiden en een toename van 26 procent in de winstmarges voor boeren”.
Inzicht in bevolkingsvariaties met bouwgegevens
Een relatief nieuw project heet Open Buildings, het is “gebaseerd op open source data en gebruikt AI om satellietbeelden te interpreteren, waarbij de posities en geometrie van gebouwen worden geïdentificeerd”. Waarvoor wordt het gebruikt: “Deze informatie is nuttig voor bevolkingsschattingen, stadsplanning, humanitaire respons tijdens een crisis, milieu- en klimaatwetenschap”. Dit instrument is beschikbaar in Afrika, evenals in Bangladesh, Indonesië, Laos, Nepal, de Filippijnen, Singapore, Sri Lanka, Thailand en Vietnam.
Mensen helpen verbinden en communiceren
Tot slot is er het idee van Project Relate, een Android-app die “mensen die moeite hebben om zich verstaanbaar te maken, helpt om gemakkelijker met anderen te communiceren: het kan spraak omzetten in tekst, een synthetische stem gebruiken om te herhalen wat er is gezegd, of rechtstreeks communiceren met de Google Assistant van de spreker om een reeks taken uit te voeren, van het afspelen van een liedje tot het inschakelen van het licht in huis”. Het doet enigszins denken aan de nuttige spraaknavigatie voor doven die aanwezig is in Maps, en is een uitgesproken concrete (en nuttige) toepassing van de nieuwste technologie.