testte het Orion ruimtevaartuig met het oog op de eerste bemande reis

NASA heeft een reeks beelden vrijgegeven van “commandant” Moonikin Campos, de met sensoren gevulde dummy die meereisde aan boord van de Artemis I-missie die afgelopen 11 december terugkeerde na een 25-daagse reis rond de maan.

Op het Kennedy Space Center in Florida werd Campos ‘ingepakt’, klaar om verscheept te worden naar het Johnson Space Center in Houston.

Moonikin Campos was belast met het testen van het Orion-ruimtevaartuig alvorens levende astronauten naar de maan te sturen, tot een afstand die nooit eerder was bereikt voor een voor mensen ontworpen voertuig: 432.210 kilometer van de aarde.

De dummy zat in de stoel van de gezagvoerder, was uitgerust met twee stralingssensoren en gekleed in de eerste generatie Orion Crew Survival System-ruimtepakken, die de astronauten zullen dragen tijdens de lancering, de terugkeer en alle dynamische fasen van hun missie. Op de stoelen zijn ook twee sensoren geïnstalleerd om de versnelling en de trillingen te registreren. De laatste is ontworpen om een comfortabele positie te garanderen met de voeten omhoog om een goede bloedtoevoer naar het hoofd van de passagiers te garanderen tijdens het opstijgen en het opnieuw opstijgen. De bemanning zal naar verwachting 2,5 keer de zwaartekracht ervaren tijdens de opstijging en vier keer de zwaartekracht tijdens de terugkeer.

“Sommige van de door Artemis I verzamelde gegevens zullen worden gebruikt tijdens simulaties met de Orion-bemanning, waarbij trillingen en vluchtversnellingen worden vergeleken met voorspellingen voorafgaand aan de vlucht en vervolgens waar nodig verfijningen worden aangebracht”, aldus Dr Mark Baldwin, Orion passenger protection specialist voor Lockheed Martin.

Met dit programma wil Nasa mensen terugbrengen naar de maangrond, ditmaal met de eerste zwarte vrouw en man, en de basis leggen voor duurzame maanverkenning.

Nasa dummy Moonikin Campos op het Kennedy Space Center