Qualcomm’s Snapdragon X Plus Belooft Concurrentie met Apple’s M3

Qualcomm’s Snapdragon X-serie van chips staat op het punt de eerste te zijn die de strijd aangaat met Apple Silicon, en de pc-ecosysteem reageert dienovereenkomstig. Microsoft heeft naar verluidt plannen om de ARM-versie van zijn volgende Surface-tablet tot vlaggenschip te maken, en grote apps zoals Chrome en Dropbox hebben onlangs voor het eerst ARM-native Windows-versies uitgebracht.

Voorafgaand aan de lancering van de chips later dit jaar, kondigde Qualcomm een nieuw, goedkoper model aan, bestemd voor minder dure apparaten. Dit model, genaamd de Snapdragon X Plus, heeft veel gemeen met het vlaggenschip, de Snapdragon X Elite.

De Snapdragon X Plus heeft 10 CPU-kernen in plaats van de 12 van de Elite, maar het meest opvallende verschil is het ontbreken van ondersteuning voor het verhogen van de kloksnelheid; de basisfrequentie van de chip is 3,4 GHz, terwijl de Elite-chips twee kernen kunnen boosten naar 4,2 GHz en één kern tot 4,3 GHz, afhankelijk van het specifieke model. Qualcomm beoordeelt ook de geïntegreerde GPU van de X Plus op 3,8 TFLOPs, lager dan de maximale 4,6 TFLOPs van de X Elite. Naast deze hoge FLOP-cijfers weten we nog steeds heel weinig over hoe de GPU zal worden geconfigureerd; we weten ook niet de verhouding van “grote” en “kleine” CPU-kernen.

Qualcomm zegt dat de multi-threaded prestaties van de Snapdragon X Plus nog steeds gunstig vergelijken met Apple’s M3, waarbij hij ongeveer 10 procent sneller is; Qualcomm geeft geen enkele single-core scores, die vermoedelijk minder vleiend zijn. Het bedrijf zegt ook dat het de chips Intel’s Core Ultra 7 155H en AMD’s Ryzen 9 7940HS in multi-core prestaties overtreft wanneer de chips hetzelfde vermogen gebruiken, of het kan de prestaties van die x86-chips evenaren terwijl het 65 procent minder energie verbruikt.

Alle Snapdragon X-chips delen dezelfde basis Oryon CPU-architectuur, ontwikkeld door voormalige Apple Silicon ingenieurs die Qualcomm overnam toen het een bedrijf genaamd Nuvia kocht in 2021. De Elite en Plus chips gebruiken ook hetzelfde 4nm productieproces en dezelfde neurale verwerkingsunit (NPU). Dit zorgt ervoor dat beide chips zullen voldoen aan Microsoft’s geruchtmakende eisen voor “AI PC’s”, een lijst van specificaties die ook 16GB RAM en (om een of andere reden) de speciale Copilot-toets omvat. De X Elite en X Plus chips ondersteunen allemaal tot 64GB van LPDDR5X-geheugen.

Het is nog niet duidelijk wat “AI PC’s” kunnen doen wat reguliere niet-AI PC’s niet kunnen, maar waarschijnlijk zullen ze in staat zijn om een versie van de Copilot generatieve AI-assistent lokaal op het apparaat te draaien. Testers hebben ook een AI-gerichte herziening van Windows Explorer gevonden in recente testbuilds. Microsoft heeft onlangs Phi-3-mini uitgebracht, een kleiner taalmodel dat beweert de prestaties van GPT 3.5 te kunnen evenaren met 3,8 miljard parameters in plaats van 175 miljard. Dit zou goed geschikt zijn voor verwerking op het apparaat—minder parameters betekent lagere systeemvereisten, snellere prestaties en een kleinere voetafdruk op de schijf.

Releated

ChatGPT verspreidt urenlang onzin vanwege een fout

ChatGPT produceerde urenlang onsamenhangende tekst als gevolg van een fout in de systemen van OpenAI. Volgens OpenAI werd deze situatie veroorzaakt door een fout in de manier waarop het model tekstfragmenten analyseert en vervolgens antwoorden genereert. Mensen die in de nacht van dinsdag op woensdag vragen stelden aan ChatGPT kregen vreemde antwoorden. Op platforms zoals […]